Brein, trauma en gedrag

Kennis over het brein helpt je om gedrag van kinderen en volwassenen beter te begrijpen. Op eenvoudige wijze wordt de relatie tussen brein en gedrag uitgelegd. De training leert je wat de invloed van trauma kan zijn op de de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en geeft inzicht in wanneer kinderen wel of niet in staat zijn om te kunnen leren. Vanuit de theorie maak je de transfer naar gedrag van kinderen en je eigen rol daarin. De focus tijdens de training ligt op het krijgen van inzicht in het brein en handvatten hoe je de zelfregulatie kunt vergroten bij kinderen die zich onveilig voelen, in hun emotie schieten en overprikkeld raken.

Om de frequentie van het gevoel van onveiligheid, zich niet begrepen of gezien voelen bij kinderen te verminderen, is het naast het aanleren van zelfregulatie nodig om te werken aan een positief en veilig pedagogisch klimaat in de klas. Inzetten van gerichte preventieve interventies vergroot het gevoel van veiligheid en verbinding, waardoor ‘ongewenst’ gedrag van kinderen afneemt. Hiervoor verwijzen wij naar onze training Breinbewust lesgeven.

 

Doelgroep

De training is bedoeld voor leerkrachten, IB-ers, AB’ers, zorgcoördinatoren, mentoren en jeugdhulpverleners die praktisch aan de slag willen om de zelfregulatie van leerlingen en zichzelf te vergroten.
De training vereist minimaal een hbo denk- en werkniveau. Er is geen voorkennis vereist.

Beoogde doelen

  • Je leert de theorie over de werking van het brein in relatie tot het gedrag
  • Je leert hoe je kinderen die zich onveilig voelen weer rustig kunt krijgen
  • Je leert effectief te werken met een Tijdelijke Emotie Regulatie Plek (TERP)
  • Je leert speelse werkvormen om bij kinderen hun bewustzijn te vergroten van gedrag en triggers
  • Je leert hoe trauma’s ontstaan en wat de invloed op gedrag daarvan is

Werkwijze

De training is interactief van aard. Je werkt met eigen casuïstiek. De theorie wordt aan de hand van visuele materialen en praktische werkvormen geoefend, zodat het direct toepasbaar is in je dagelijkse praktijk. Na afloop van de training kunnen deelnemers vrijblijvend 2 x gratis deelnemen aan de online supervisiebijeenkomsten van de training om vragen te stellen of te leren van andere deelnemers. Soms vraagt een situatie om meer ondersteuning in de dagelijkse praktijk. Daarvoor bieden we coaching en implementatiebegeleiding op maat. Voor de extra ondersteuning ontvang je een offerte op maat.

Studiebelasting

De training bestaat uit 2 trainingsdagen. Naast de aanwezigheid op de trainingen wordt van je verwacht dat je na afloop van de training minimaal 3 uur besteedt aan het toepassen van het geleerde in de praktijk. Daarnaast heeft de deelnemer 1 uur telefonische implementatie begeleiding. Aanbevolen boeken zijn niet verplicht te lezen.

Kosten

De kosten van deze training zijn €795,00 bij individuele inschrijving. De kosten dienen vooraf te worden betaald. Voor een incompany training ontvang je een offerte op maat.

Doorgang van de training is afhankelijk van het aantal deelnemers. Indien de training geen doorgang vindt worden de betaalde kosten volledig vergoed binnen een termijn van 3 weken na besluit.

Onze prijs is inclusief koffie, thee, lunch en digitale hand-out, exclusief de breinuitleg materialen en regulatiematerialen, deze zijn los te bestellen. Er wordt géén BTW in rekening gebracht.

Trainers

Katrien Schober/Erik Hekkelman

Aanmelding

De inschrijving is definitief na betaling

Annuleringsvoorwaarden

Invididuele aanmeldingen: InMens hanteert de Algemene Voorwaarden Consumenten van het NRTO. Vervanging is mogelijk.

Voor teamtrainingen worden de annuleringsvoorwaarden vermeld in de offerte.

Meer informatie?

Neem gerust contact op met Katrien Schober, via katrienschober@inmenstraining.nl of 06-51927388

Locatie

Industrieweg 21, Wageningen

Tijd

9.30- 16.30 uur